Saturday, August 13, 2011

WACKEN - резюме

Бандите, които си струва да отбележим от тазгодишния 
WACKEN Open Air

Moonsorrow -
Клавир, китара и соло китара - 3те свирят отделни части от хармонията.  
Представям си как народа поведен от Аспарух напредва в безкрайния си поход.
Завършена звукова атмосфера,  разнообразна мелодика, идеална за фон на злокобните пагански заклинания на някакъв странен език.  Като удещане ми напомнят на старите неща на Korozy.

 subway to sally - макар, че от малък слушам класичесла музика и че съм опитвал да свиря на цигулка, никога не съм харесвал скрибуцането на този инструмент. Откакто открих тази банда това се промени. Дисонансните контрапукти на цигулката предават още напрежение  към иначе доста мистичните композиции.  Те бяха последната банда на фестивала и охладиха (нажежиха) емоциите.

Suidakra - идеалната комбинация между мелодиката на паган метъла и напевните скандинавски фолк мотиви. Перфектна група за начинаещи и в 2та стила.  По принцип всички банди, които имат гайди, ми звучат интересно. Може и да съм тенденцеиозен, но  при Суидакра гайдите пасват несъменно добре на концепцията.

Children of Bodom - Като последен хедлайнер, те бяха длъжни да напрявят фурор. На фона на  изливащия се от небето порой, съпътсвани от многоброийни светлнинни ефекти концерта беше титаничен.  С безкомпромисен звук и с типичната за тях мрачна хармония бяха идеалния завършек на мероприятието.

Triosphere - едно от откритията на фестивала. Хеви/траш метъл с женски вокал. По заряд  ми напомнят на Аrch Enemy, но вокала е чист а компоцизиите - по-лирични.

Ensiferum - епично откриване на петъчния ден. Келстко свежо настроение с келтски поли на раета. Думата за тях е епични химни, но в бързо танцувално темпо. Единствената банда от стила, която няма средновековни/класически инструменти.  За сметка на това - клавирите са определящ фактор в хармонията.


Van Canto - след идеята на Тобиас Замет за метъл опера и вес по-нашумелите комбинации на класи§ески оркестър с жица, едва ли можеше да се появи нещо по-оригинално. Ето че ван канто изобретиха метъл акапелата - единственият музикант в бандата е барабаниста - всички останали "просто" пеят. След като чух bards song и fear of the dark на живо се убедих, че няма китара, нито бас, а само вокали :)

skindred - Метъл реге. нямам какво повече да кажа. слушайте ги.

И за десерт - някои песнички, които чухме на вакен:
http://grooveshark.com/#/playlist/Wacken/57551338

No comments: